Τοποθέτηση – Εγκατάσταση των Πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης

Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης VIESTA  μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στην οροφή ενός δωματίου, ενώ τα πάνελ KONIGHAUS προορίζονται για την επιτοίχεια τοποθέτηση.

Επίσης, και τα δύο μοντέλα των πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως επιδαπέδια (φορητή) θέρμανση,  πιο εστιασμένα και τοπικά σε σημεία όπου τη χρειάζεστε τη συγκεκριμένη στιγμή.  Τα πάνελ στηρίζονται στις ειδικές βάσεις αλουμινίου, καθώς το μικρό τους βάρος επιτρέπει την εύκολη μετακίνησή τους μέσα στους χώρους του σπιτιού σας..

Για ακόμα πιο οικονομική και αποδοτική χρήση, είναι να συνδυαστεί η λειτουργία τους με τη χρήση θερμοστάτη.

 

Επιλογή θέσης εγκατάστασης – τοποθέτησης

Κάθε πάνελ μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια ή κάθετα. Όταν το πάνελ τοποθετείται στον τοίχο, συστήνεται το κέντρο του να βρίσκεται στη μέση του τοίχου, όπως θα βάζαμε ένα μεγάλο πίνακα.  Για ψηλοτάβανους χώρους η σωστή θέση είναι λίγο πιο χαμηλά από τη μέση του τοίχου, και γενικώς το πάνελ πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από το έδαφος για να έχει την μεγαλύτερη απόδοση..

Εγκαταστήστε τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία “κρυφών” σημείων από τυχόν εμπόδια, όπως π.χ. μια κολόνα ή μια μεσοτοιχία.

Όταν ένα πάνελ είναι επαρκές για τα τετραγωνικά του χώρου σας, θα σας ζεστάνει όπου κι αν το τοποθετήσετε, αρκεί να μην εμποδίζεται από τα αντικείμενα όπως π.χ. έπιπλα ή κουρτίνες. Σε ένα μεγαλύτερο χώρο, ενδείκνυται η τοποθέτηση των επιτοίχιων πάνελ κοντά στο χρήστη και σε ύψος τουλάχιστον 1 μέτρου από το πάτωμα, μιας και η ένταση της ακτινοβολίας μειώνεται με το τετράγωνο της απόστασης. Το βασικό πλεονέκτημα της κοντινής τοποθέτησης είναι πως ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιμένει να ζεσταθούν τα δομικά στοιχεία του χώρου για να ζεσταθεί και ο ίδιος. Μέσα σε περίπου 10 λεπτά, όπου το πάνελ θα έχει πλέον φτάσει τη μέγιστη σταθερή του απόδοση, ο χρήστης μπορεί να απολαύσει τη ζέστη πριν καν βελτιστοποιηθεί η συνολική θερμοκρασία του χώρου.

Η απόδοση των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι εξίσου καλή όταν είναι τοποθετημένα είτε στους εξωτερικούς τοίχους, είτε στους εσωτερικούς.  Όμως,, όταν είναι εφικτό, προτιμάμε να τοποθετούμε τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης στους εσωτερικούς τοίχους ενός δωματίου γιατί έτσι θερμαίνουν άμεσα τους κρύους εξωτερικούς τοίχους και τους μονώνουν.

Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης δεν θα πρέπει να είναι στραμμένα προς τα παράθυρα ή κάποιο άνοιγμα του χώρου, γιατί η υπέρυθρη ακτινοβολία διαφεύγει στο εξωτερικό περιβάλλον και έτσι έχουμε μεγάλη απώλεια θερμότητας.

Τα πάνελ που τοποθετούνται στην οροφή παρέχουν ευρύτερη θέρμανση σε μεγάλο μέρος του χώρου, απαιτούν όμως λίγο μεγαλύτερη ισχύ.

Θα χρειαστώ απαραίτητα τη βοήθεια εξειδικευμένου Τεχνικού για να τοποθετήσω τα πάνελ στο χώρο μου;

Όχι απαραίτητα. Η τοποθέτηση είναι πολύ απλή.

Όχι απαραίτητα, εκτός αν θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα πλήρες σύστημα ελέγχου με θερμοστάτες. Είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσετε τα πάνελ και μόνοι σας. Ως προς την επιτοίχια τοποθέτηση καθώς επίσης και την τοποθέτηση στην οροφή, αρκεί να γνωρίζετε το χειρισμό ηλεκτρικού τρυπανιού για τις απαραίτητες οπές. Καλό θα είναι κατά την εγκατάσταση των πάνελ να σας βοηθήσει και ένα δεύτερο άτομο.

Με ποιόν τρόπο τοποθετούνται τα θερμαντικά πάνελ στον τοίχο ή την οροφή;

Τα πάνελ τοποθετούνται στον τοίχο ή την οροφή σε δύο ή τέσσερα σημεία στήριξης, μέσα από τα οποία περνούν βίδες οι οποίες καταλήγουν στα ούπατ. Τα στηρίγματα είναι ενσωματωμένα στο πίσω μέρος των πάνελ.  Ανάλογα με τη φύση και το μοντέλο, κάθε πάνελ φέρει διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα στηρίγματά του. Συμβουλευτείτε το συνοδευτικό εγχειρίδιο χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.

Ηλεκτρικές απαιτήσεις

Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης συνδέονται σε μια τυπική πρίζα.

Παρά το γεγονός ότι είναι μικρής σχετικά κατανάλωσης (το μεγαλύτερο είναι 1100 Watt), σε περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε πολλά πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης σε ένα δωμάτιο (όπως πχ το σαλόνι), θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εκάστοτε ιδιαιτερότητες του οικιακού ηλεκτρικού κυκλώματος (συσκευές, συνδέσεις κλπ.), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα (πτώση τάσης, κλείσιμο ασφάλειας πίνακα κλπ).

Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας, σας συνιστάμε να  συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας ή άλλον εξειδικευμένο Τεχνικό.