ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά την ευεργετική επίδραση της θερμότητας ή, στην επιστημονική γλώσσα, της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Υπέρυθρη ακτινοβολία – ένα μέρος του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία είναι σε άμεση γειτνίαση με το κόκκινο μέρος του ορατού φάσματος και η οποία έχει την ικανότητα να θερμάνει την πλειοψηφία των πραγμάτων.

Οι Ρωμαίοι, ήδη γνώριζαν, την θέρμανση που αποδίδεται με θερμικά κύματα. Τον ίδιο τρόπο δηλαδή, που επέλεξε η φύση να θερμάνει τους πλανήτες και τους οργανισμούς, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Τα υπέρυθρα Θερμικά κύματα, εκπέμπονται από τον ήλιο, διαπερνούν τον αέρα χωρίς να τον θερμαίνουν, ώστε να γίνει εφικτή η θέρμανση, των σωμάτων πυκνής μάζας (στερεά υγρά).

Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει σε αυτό το μέρος του φάσματος, αλλά μπορούμε να νιώθουμε τη θερμότητα. Όπως γνωρίζετε, κάθε αντικείμενο του οποίου η θερμοκρασία είναι πάνω από – 273 βαθμούς Κελσίου ακτινοβολούν, και το φάσμα της ακτινοβολίας του καθορίζεται μόνο από τη θερμοκρασία και τη δυνατότητα της εκπομπής της.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: μήκος κύματος (συχνότητα) και την ένταση της ακτινοβολίας.

Υπέρυθρες ακτίνες ανακαλύφθηκαν το 1800 από τον Βρετανό φυσικό Ουίλιαμ Χέρσελ. Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι χωρισμένη σε τρεις τομείς: κοντινότερου (0,75-1,5 μικρόμετρα), μεσαίου (1,5 – 5,6 μικρόμετρα), και μεγάλου (5,6-100 μικρόμετρα) (1 μικρόμετρα (micron) = 1 / 1000000 τ.μ.) μήκους κύματος.

Υπέρυθρες ακτίνες είναι εντελώς ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με ακτίνες Χ, και υπεριώδες ακτίνες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ

το υπέρυθρο φάσμα υπάρχει περιοχή με μήκη κύματος από περίπου 7 έως 14 μικρόν (η λεγόμενη τώρα υπέρυθρο φάσμα), η οποία παρέχει το ανθρώπινο σώμα – αυτό το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα. Αυτό το μέρος αντιστοιχεί στην εκπομπή της υπέρυθρης ακτινοβολίας από το ανθρώπινο σώμα, με μέγιστο μήκος κύματος περίπου 10 μικρόν. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εξωτερική ακτινοβολία με μήκη κύματος του σώματός μας, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως “δικό του”.

Η πιο γνωστή φυσική πηγή των υπέρυθρων ακτινών στη Γη – Είναι ο Ήλιος!

Επηρεάζοντας το ανθρώπινο σώμα σε μακρά κύματα υπέρυθρης, μπορείτε να πάρετε ένα φαινόμενο που ονομάζεται “ηχηρή απορρόφηση”, στο οποίο η εξωτερική ενέργεια θα απορροφάται ενεργά από τον οργανισμό.
Ως αποτέλεσμα αυτής της έκθεσης, μεγαλώνει η δυναμική ενέργεια των κυττάρων του σώματος, και αφήνει να απορροφάται περίσσιο νερό, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων κυτταρικών δομών, αυξάνοντας τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών, αυξάνοντας ενζυμική δραστηριότητα και τα οιστρογόνα, και άλλες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους των κυττάρων του σώματος και του αίματος.